В категории: Брой 11/2012, Инструменти, Представяме ви

Дилърска среща „Ташев-Галвинг“ – електроинструменти на Bosch

За представяне на новите електроинструменти и търговската политиката на немския гигант Robert Bosch в срещата взеха участие г-жа Регина Сомлева, ръководител направление „Електроинструменти“ в „Роберт Бош“ ЕООД и г-н Константин Рангелов, който от близо 15 години е неизменен „лектор-демонстратор“. Той представи накратко основните направления в дейността на компанията – „Автомобилно оборудване“, „Индустриална техника“, „Потребителски стоки и сградна техника“. Общият оборот на групата Bosch възлиза на 51,4 млрд. евро. В нея работят над 300 000 служители, от които 35 200 извършват изследователска и развойна дейност. (Подробни данни за развитието на групата Bosch през 2011 г. може да прочетете тук . Именно те движат развитието на техническия прогрес, на техните резултати се дължи технологичното и пазарно първенство на компанията, несъмнен е и приносът им за развитие на съвременната техника във всяко от тези направления. В сектора на електроинструментите Bosch убедително държи първото място и при двете основни направления – професионални и любителски, същата позиция има и при консумативите за тези инструменти. В сектора на любителските електроинструменти за работа в градината Bosch заема втората позиция в света. Годишно на световния пазар излизат около 32 млн. инструмента, като на всяка секунда се продава един тях. Към момента в света около 150 млн. професионални майстори си вадят хляба с инструменти на Bosch, сред домашните майстори тяхната бройка е 195 млн. Други 180 млн. любители градинари поддържат дворната си градина с електроинструменти на Bosch.

През тази година Bosch отбелязва 80-годишнината от създаването на първия електрически задвижван чук Boschhammer (в свободен превод „чук на Бош“). По този повод г-н Рангелов направи преглед на развитието на този емблематичен инструмент до най-новия модел GSH 11 VC Professional – къртач в клас 11 kg. Сред новите модели перфоратори бихме откроили също модела GBH 8-45 DV Professional, който попада в 8-килограмовия клас (GBH 8-45 DV Professional). Той специално подчерта, че перфораторите и къртачите от професионалната серия са изцяло Made in Germany. По време на демонстрациите вниманието на присъстващите привлече друга също съвсем нова машина на Bosch – прободният трион Bosch GST 25 Metal Professional. Неговата тясна специализация е рязането на метали, а широката – да реже дърво и изделия от дървесни частици, пластмаси и др. така, както това прави всеки обикновен прободен трион. Способността на триона да реже метали удивлява дори и специалистите, когато за пръв път се убедят в лекотата, с която трионът прерязва студено валцувани и стоманени профили със сечение над 50х50 mm. Такива профили именно бе подбрал г-н Рангелов за демонстрацията си.

Вече стана дума, че Bosch държи световната корона и в производството на консумативи. Зад тази иначе безлична дума стои огромно по обема и разновидност производство на висококачествени инструменти за рязане, пробиване, къртене, рендосване, фрезоване, шлифоване и т.н., за обработване на дърво, метали, строителни и други материали. За високо производителната и качествена работа, колкото важен е изборът на машината, често дваж по-определящ е добре подбраният качествен инструмент. Затова през десетилетията Bosch не само създава свои развойни и производствени звена за инструменти, но и планомерно придобива по-малки компании, специализирали се и достигнали върховете в този вид производства. Така например през 1995 г. Bosch придобива марката Hawera и едноименната компания, чиито свредла, шила, боркороните и други инструменти за работа с бетон и други строителни материали се ползват със световна слава. Триончетата за прободни и саблени триони пък се произвеждат в завод на Bosch в Швейцария и т.н.

Bosch е една от първите компании, които поставиха началото на най-бързо развиващото се направление при електроинструментите – захранваните с акумулаторни батерии. Към момента се предлагат над 50 такива инструмента в над 100 модификации. Лекторът обърна специално внимание на новите безчеткови, т.е. безколекторни, електродвигатели. Липсата на триещи се части (четки и колекторни пластини) и неизбежното искрене при комутацията на електрическия ток между тях води до снижаване с около 20 °С на температурата на двигателя и като цяло – поне трикратно удължаване на неговата експлоатационна дълготрайност.

При измервателните инструменти акцентът бе поставен на единствения по рода си в света лазерен нивелир за откриване на неравностите върху пода GSL 2 Professional и новия модел скенер Wallscanner D-tect 150 SV Professional за откриване на метални и дървени предмети, пластмасови тръби и проводници в зидария и бетон, включително и пресен, на дълбочина до 150 mm. Наред с тях вниманието на присъстващите бе насочено и към един открояващ се с жълтия си цвят на синьо-зеления фон, характерен за инструментите на Bosch нивелир – лазерния LL20, който в комбинация с приемника LD3 има обхват до 80 m при точност 0,15 mm/m. Производство е на американската фирма CST berger, основана през 1866 г. от немския емигрант Кристиян Бергер. За близо столетие и половина CST berger се утвърждава като запазена марка за прецизни професионални инструменти за нивелиране. През 2008 г. фирмата става собственост на Robert Bosch, а от 2009 г. инструментите й се предлагат и в България чрез дистрибуторската мрежа на направление „Електроинструменти“ на „Роберт Бош“ ЕООД.

Г-н Рангелов отбеляза успеха в България и на инструментите Dremel – марката, която се е наложила като синоним на изключително качествени многофункционални инструменти, незаменими при ювелирна работа, различни моделизми, декорация и др.

Най-атрактивната част от презентацията бе демонстрацията на различни електроинструменти в шатрата на Bosch. Сред тях бе и новият модел на многофункционалния Multi-Cutter. Наблюдателите оцениха и рицарския жест на г-н Рангелов, който покани своя колега от Makita г-н Стаменов да изпробва машините на немската компания.

 

За допълнителна информация и покупка на електроинструменти и консумативи на Bosch вижте електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2012, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи

,
 
към началото