В категории: 2022, Актуални статии, Брой 5-6/2022, Представяме ви

30 години „Евромастер Импорт Експорт“

На 18 юни 2022 г. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД отбеляза тържествено своята 30-годишнина. Юбилеят бе отпразнуван бляскаво отново в луксозния хотелски комплекс „Рила“ в Боровец, където през 2017 г. бе отбелязана и 25-годишнината на компанията.

С четиримата братя Баша, съсобственици на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, споделиха празника около 350 души, ръководители и представители на ключови търговски партньори, които изграждат обширната търговска мрежа на „Евромастер Импорт Експорт“ в страната. Присъстваха също Управителят на нейното представителство в Румъния, Euromaster SRL Romania, представители на чуждестранни партньорски фирми, които от години успешно продават продуктите на „Евромастер Импорт Експорт“ в своите страни, дългогодишни съратници в бизнеса на братята Баша.

Деловата част обхващаше близо тричасова конференция, на която бяха представени стратегията и успешното развитие на фамилната компания „Евромастер Импорт Експорт“ през изминалия 5-годишен период от предното юбилейно честване. Очертани бяха планове за бъдещето.

 

Компанията в цифри и факти

Юбилейната конференция бе открита с кратко представяне на компанията и изминатия от нея път, изнесени от г-жа Йовани Маджарова, Експерт по бизнес анализи и Представител на ръководството по ISO 9001, по който стандарт фирмата е сертифицирана от 2006 г.

Тя подчерта, че стартирала на българския пазар през 1992 г., днес „Евромастер Импорт Експорт“ е една от най-динамично развиващите се български фирми. През всички тези години компанията е отбелязвала устойчив растеж. Резултатите са повече от убедителни – днес, през 2022 г., „Евромастер Импорт Експорт“ ООД е лидер на българския пазар на професионални и хоби инструменти.

За илюстрация на темповете и мащабите в развитието на „Евромастер Импорт Експорт“, г-жа Маджарова посочи редица цифри и разтълкува съдържанието им:

За последните пет години броят на служителите е нараснал с 32% – от 220 на 290 души. В тези цифри са включени работещите в България, Румъния и офиса на „Евромастер Импорт Експорт“ в Китай. Отнесено за периода 10 години назад, увеличението е с 87%. С още по-бързи темпове – с 52%, е нараснал търговският екип – от 33 през 2017 г. на 50 души през 2022 г.

За последните 5 години броят на обслужваните обекти в България, Румъния и други европейски държави е нараснал с 62%, като през 2022 г. те са достигнали 2450. За същия период количеството на извършените доставки е нараснало с 82% – от 33 000 на 60 000. Съответно, за тяхното транспортиране до клиентите през този период са изминати около 14 млн. км, срещу 8 млн. км през предишните 5 години, което прави ръст от 75%. Въпреки силно нарушените от пандемията вериги за доставка и транспортни условия, през 2022 г. компанията ще достави над 800 контейнера с продукция, срещу 380 през 2017 г. Очакваният ръст е 110%.

Като цяло, очакваният ръст на продажбите през 2022 г. спрямо 2017 г. е 84%, което включва и пазара в Румъния. Противно на предварителните очаквания, породени от неблагоприятната световна конюнктура, най-високи са темповете на растеж през последните две години.

Вляво – г-жа Йовани Маджарова, Експерт по бизнес анализи и Представител на ръководството по ISO 9001. Вдясно – г-н Ганчо Хабов, Регионален мениджър за Западна България

 

Водещите марки

Сърцевина на проявата бе представянето – развитието и резултатите, постигнати основно през последните пет години от двете водещи марки на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД – Raider и Topmaster Professional. Третият респектиращ стълб във фундамента на компанията са професионалните инструменти на световно известната немска компания Metabo, която преди пет години избра именно „Евромастер Импорт Експорт“ ООД за свой единствен и изключителен представител за България.

Поради обема на тези три обособени маркови презентации, избрахме да ги представим в отделни статии.

Марката Raider покорява нови върхове

Topmaster Professional – 20 години по пътя на успеха

Пет успешни години за Metabo в България.

Тук е мястото да споменем, че през годините „Евромастер Импорт Експорт” са създали и наложили на пазара общо 11 собствени марки за обособени групи от продукти и потребителски клас. Най-новата сред тях е GARDEX.

 

Канали за продажба

Тази особено интензивно променяща се във времето на информационните технологии и онлайн търговията тема, бе разгледана от г-н Ганчо Хабов, Регионален мениджър за Западна България.

Като цяло за периода 2017–2022 г. се очаква 72% ръст на продажбите в България по всички търговски канали. Нарастването при традиционната търговия, осъществявано чрез широката партньорска дистрибуторска мрежа в страната, е 40%. При модерните форми на търговия, под което се разбират големите, специализирани в продажбата на инструменти търговски вериги, нарастването е с 50%.

За изминалите 5 години броят на директните клиенти, с които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД работи, се е увеличил от 1210 на 1600. Нарастването е най-силно за Северна и Южна България, където е постигнат ръст от 76% и 75%.

Както може да се очаква, ръстът в продажбите е най-голям при онлайн партньорите на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД и се развива с изпреварващи темпове – около 150% за изминалите 5 години.

Приходите от експорт също са нараснали с бързи темпове – около 152% за петте години, нараства и участието им в общия оборот на фирмата – от 19,2% през 2017 г. на 26,3%, очаквани през 2022 г. Това говори красноречиво за конкурентоспособността на продуктите, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага. Оценка е и за резултатните усилия, които компанията полага в стремежа си за все по-успешно излизане на чуждите пазари. Освен в Румъния и близките до нас държави, продуктите на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД се продават в Белгия, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Испания, Кипър, Косово, Северна Македония, Молдова, Португалия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватска, Чехия и др.

 

Верига на снабдяването

Тази изключително важна за всеки голям дистрибутор дейност бе разгледана от г-н Методи Костов, Мениджър „Складово стопанство”.

Освен централния склад, намиращ се в София, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД разполага с още два дистрибуционни центъра у нас – във Велико Търново и Варна.

Към момента фирмата разполага в страната с общо 16 600 m² покрити складови площи, както и с 16 200 палетни места. От тях през изминалата година са извършени около 50 000 доставки. През миналата година е доставена и разтоварена в склада стока с над 680 контейнера.

Доставките на клиентските заявки до всяка точка в страната се осъществяват със собствен транспорт и чрез партньорски транспортни фирми.

Вляво – г-н Теодор Шейтан, Управител на Euromaster SRL Romania. Вдясно – г-н Методи Костов, Мениджър „Складово стопанство”

 

Euromaster SRL Romania

Румъния заема водещо място сред държавите, в които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД бележи мащабно развиващи се успехи в продажбата на своите продукти. В Букурещ българската фирма има свое представителство, дъщерна фирма, разполагаща със собствена офис-сграда, складови площи, персонал и търговска мрежа. Управителят, г-н Теодор Шейтан, представи развитието и постиженията на Euromaster SRL Romania.

Пететажната представителна модерна офис-сграда с обща разгърната площ 1250 m² още с вида си отдалеч вдъхва респект. Към нея отделно се намира модерно технически оборудван склад с площ 1400 m², позволяващ съхраняване на над 3000 палети при височина на стелажите над 10 m.

Представителството разполага с изложбена зала с площ 250 m², в която са изложени над 3000 продукта, зала за демонстрации, конферентни зали и т.н.

За последните 3 години броят на работещите за „Евромастер Импорт Експорт“ ООД в Румъния се е увеличил от 32 на 41 души.

Търговският екип от 15 души развива всички канали за продажби –- традиционна търговия, модерна търговия и онлайн. Оборотът в Румъния през последните 2 години се е увеличил 2 пъти, като се очаква до края на годината да достигне 131%.

За последните 3 години броят на активните бизнес партньори е нараснал от 337 на 850, чиито поръчки вече надхвърлят 1600 месечно.

Представителството работи много успешно с големите специализирани в продажбата на инструменти търговски вериги в Румъния. Онлайн обслужва над 3000 клиента.

С първоначална инвестиция от около половин милион евро, в момента се изгражда най-новият логистичен център на Euromaster SRL Romania, който се намира в индустриалния парк Калан, окръг Хунедоара. Разположен върху площ от 5000 m², той ще спомогне за още по-успешното навлизане на продуктите на „Евромастер Импорт Експорт“ на румънския пазар.

 

Сервизна дейност

Инж. Йордан Йорданов, Ръководител „Сервизна дейност“

„Евромастер Импорт Експорт“ ООД има широко развита сервизна мрежа, която освен България, обхваща Сърбия, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Северна Македония. Със собствен сервиз разполага и Euromaster SRL Romania.

В страната ни, заедно с централния сервиз в София, фирмата работи с 45 регионални сервиза, разположени в по-големите градове.

Инж. Йордан Йорданов, Ръководител „Сервизна дейност”, посочи основните направления за усъвършенстване на сервизната дейност през последните години, за подобряване на комуникацията към и от страна на клиентите. Той специално подчерта, че процентното съотношение на дефектиралите машини спрямо продадените, през последните години се е запазило като константна величина. Поради значителния ръст на продажбите и промените в Закона за защита на потребителите, натоварването, особено на Централния сервиз, е нараснало значително. Ето защо в момента се работи върху проект за неговото преместване на ново, значително по-просторно място. Работи се и върху усъвършенстване на начина, по който се опаковат и транспортират до сервиза и обратно машините. Инж. Йорданов специално подчерта, че сервизът на машините Metabo напълно отговаря на високите изисквания на производителя, разполага с необходимия обем и номенклатура от резервни части, с подходящата сервизна техника и квалифициран персонал. Обявеният още при създаването на серията Raider Industrial тридневен срок за ремонт на машините, се спазва стриктно, като доставката и връщането им на клиентите се извършва чрез куриерска служба.

 

Г-н Мартин Енев („Маркетинг”) и г-н Калоян Атанасов („Дигитален маркетинг”) представиха пред участниците в конференцията многобройните маркетингови кампании и акции, организирани и провеждани за популяризиране на марките и продуктите на „Евромастер Импорт Експорт“, за тяхното по-добро представяне в търговската мрежа, за популяризирането им чрез социално ангажирани кампании и т.н.

Силно и професионално разработено е присъствието на компанията в интернет пространството и социалните мрежи. Специално внимание бе отделено на напълно обновения сайт на „Евромастер Импорт Експорт“.

Г-н Валери Господинов представи внедрената през 2020 B2B платформа, създадена с цел оптимизиране и подобряване на всички бизнес процеси, повишаване на удовлетвореността на бизнес партньорите на Евромастер, предоставяйки им, по-лесен и интуитивен начин и много нови възможности. Той съдържа актуална информация за промоционални акции и други новини, подробна техническа и експлоатационна информация за предлаганите продукти, актуалните към момента годишни продуктови каталози, линкове към публикации за продукти на „Евромастер Импорт Експорт“ в специализирани медии и т.н. Чрез нея може да се подават също така заявки за провеждане на обучение, за брандиране и демонстрация на дадени марки и видове машини.

Г-жа Йовани Маджарова представи най-новия проект на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД – внедряване на нова ERP-система, чрез която значително ще бъдат подобрени вътрешните бизнес процеси в компанията, като по този начин ще се повиши и клиентската удовлетвореност.

На снимката вляво – г-н Лино Баша (вляво) и г-н Мохамад Баша (вдясно)

В края на конференцията, братята г-н Мохамад Баша и г-н Лино Баша, поздравиха участниците в нея и своите дългогодишни ключови партньори, благодариха им за добрата съвместна работа и ги увериха, че и занапред „Евромастер Импорт Експорт“ ООД ще оказва все така пълна подкрепа на своите партньори за процъфтяването на съвместния бизнес.

Следобедната част от срещата бе посветена на семейна занимателна програма под надслов: „Ловци на предизвикателства”, в която се забавляваха всички – и малки, и големи. Програмата завърши с тържествена гала вечеря.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото