В категории: 2013, Актуални статии, Брой 7-8/2013, Строителство

Плочите Knauf Diamant

Knauf1

Сред множеството демонстрации на нови материали и технологии по време на „Ден на отворените врати“, който Кнауф България ЕООД проведе в началото на юни т.г. на територията на своя „Завод за гипсови строителни плоскости Марица“, с. Медникарово, се открояват няколко новости за българския пазар, част от които са непознати и за читателите на „Направи сам“.

Това са плочи на гипсова основа с необичайни свойства. С тях немският производител разширява сферите на приложение на сухото строителство, повишава качеството на изпълнените по този метод строителни конструкции. Новите плочи са:

» Knauf Silentboard – с повишени звукоизолиращи свойства

» Knauf Safeboard – специално разработена за изграждане на защитни срещу рентгеново лъчение стени

» Knauf Diamant

В този брой на „Направи сам“ ще заделим внимание на плочите Knauf Diamant, които имат най-широко приложение сред новите материали, докато за следващия брой на списанието ще оставим Knauf Silentboard и Knauf Safeboard.

Knauf2

Плочите Knauf Diamant са новост за българския пазар, но не и за редовните читатели на „Направи сам“. Като издатели на списание, което се стреми да не пропуска всяка по-значима новост от избрани водещи световни производители още в НС 7-8/2006 информирахме читателите за появата в Германия на още съвсем „пресните“ към момента плочи Knauf Diamant. Новината е, че те вече се предлагат и в България, и идват у нас като материал, който вече се е наложил на немския и други строителни пазари, като плочи с доказали се в практиката качества.

Ние пък имаме възможността да осъвременим и многократно да обогатим вече публикуваната първоначална информация, включително с подробно описание на технологията на монтиране и конструктивни детайли.

Най-общо казано, плочите Knauf Diamant могат изцяло да заменят най-масово използваните в сухото строителство плочи от гипскартон Knauf, тип А (GKB), като същевременно осигуряват значително по-висока механична здравина, по-добра огнезащита и шумоизолация на обшивката, както и на цялата конструкция. Те може да бъда използвани при всички видове сухо строителство – леки преградни стени, предстенни обшивки тип „суха мазилка“, предстенни обшивки за подобряване на топло- и звукоизолацията, окачени тавани, обшивки в подпокривното пространство и др. Освен за сухи помещения плочите Knauf Diamant са подходящи за използване и в условия на повишена влажност, защото са фабрично импрегнирани. С тях може да се правят и конструкции, устойчиви дори на куршум!

3

Акцентираме на това приложение, крайно необичайно за плочи на гипсова основа, за да подчертаем най-същественото качество, което отличава новия материал – неговата голяма здравина и устойчивост на удар или твърдост като „диамант“, както е наречен. Това, разбира се, е силно преувеличено. Реално плочите Knauf Diamant имат над два пъти по-висока устойчивост на натиск (>10 N/mm²) в сравнение с обикновените плочи от гипскартон. Поради това са значително по-устойчиви на удар и натиск, както и на механични повреди – надиране или пробиване. Тези качества са голямо предимство, защото новите плочи придават по-голяма здравина на обшивката – нещо, което е от решаващо значение за помещения с повишен риск от механични повреди, каквито са училищните стаи и коридори, спортните зали, помещения с оживено движение на хора и др. По-голямата здравина на плочите Knauf Diamant също така позволява изпълнението на еднослойни обшивки на места, където досега е трябвало да бъдат двуслойни. Това влече след себе си поевтиняване от икономия на материал и вложен труд. Макар и с малко, общата дебелина на преградните стени или обшивки също се намалява. И още нещо – плочите Knauf Diamant позволяват монтиране на средно с около 25% по-високи преградни стени, отколкото това е възможно с обикновените гипскартонени плочи Knauf тип А.

45

Плочите Knauf Diamant се отличават още с изключително гладката си повърхност. Това улеснява значително подготовката на обшивката (облицовката) за полагане на декоративни бои, по-лесно се постига и безупречно качество на завършената конструкция.

Новите плочи в значителна степен решават и един характерен проблем при леките преградни стени с обшивка от плочи гипскартон Knauf тип А. Поради ниската способност на плочите да задържат завити в тях винтове и малката им механична устойчивост, закрепването дори на картина, камо ли на по-тежки шкафове и други предмети, е силно затруднено. Затова се използват специални винтове (Knauf LG) за завиване в плочи на гипсова основа, както и специални дюбели – с пластмасово или метално тяло. Новост, за която в „Направи сам“ досега не е писано, са специалните дюбели Knauf Hartmut, които издържат на по-голямо натоварване от останалите.

6

7

Плочите Knauf Diamant издържат с около 20% по-голямо натоварване при закрепвания с дюбели в сравнение с обикновените гипскартонени плочи. Така например плоча Knauf Diamant 15 (с дебелина 15 mm) би била еквивалентна по товароносимост на гипскартонена плоча с дебелина 18 mm (каквито плочи тип А не се произвеждат).

В таблиците са дадени цифрови данни за максималното натоварване при закрепвания с винтове или дюбели при различни дебелини на обшивката. Така например метални закачалки (куки), закрепени с 1–3 винта, са подходящи за окачване на леки предмети, например картини, с максимално тегло 15 kg. Предмети с тегло до около 24 kg може да бъдат закрепвани директно с винтове Knauf LG 35 (при дебелина на обшивката 2 х 12,5 mm). Както се вижда от таблицата, за по-натоварени и сигурни закрепвания трябва да се използват специално създадените за захващане в кухини пластмасови или метални дюбели. Максималното натоварване от 65 kg може да се постигне с дюбел Knauf Hartmut при обшивка с плочи Knauf Diamant 2х15 mm. При закрепвания с повече на брой дюбели немският стандарт предвижда минимално разстояние между тях 75 mm, докато Knauf препоръчва то да бъде 200 mm.

Понеже темата за закрепванията към леки преградни стени или предстенни обшивки е от особена важност при помещения с окачени шкафове от втори и трети ред, каквито са кухните например, ще допълним, че има решения и готови елементи – траверси, които се захващат към носещата метална конструкция, с чиято помощ към лека преградна стена може да бъдат монтирани и шкафове с размери до 1200х600 mm и височина 300 mm и повече при общо тегло до 102 kg.

8

Knauf13

И без да живеем в панелка, още по-зле ако се намира в район с натоварено улично движение, достатъчно е да се проследят читателските запитвания към публикуваните в „Направи сам“ статии, за да се установи, че едни от най-често споделените проблеми и търсене на помощ от редакцията са свързани с недостатъчната звукоизолация на жилищата. Животът се превръща в кошмар, особено ако в съседство живеят хора с манталитет и липса на възпитание, ненаучени да се съобразяват с околните.

По тази тема на сайта на „Направи сам“ към момента са публикувани 22 статии с конкретни решения, от които 14 са именно по метода на сухото строителство с материали на Knauf. Новите плочи Knauf Diamant разширяват още повече възможностите за подобряване на звукоизолацията на жилището, така че нивото на проникващия от съседните помещения, стълбищната клетка или улицата шум да бъде още по-ниско, а условията за обитаване по-приятни и по-здравословни.

Повече информация и подробни решения може да прочетете в следните (и други) статии:

» Звукоизолиращи преградни стени на Knauf

» Леки преградни стени

» Звукоизолация на жилището

» Топлоизолация на покрива

Посочените в илюстрацията данни за изолацията срещу пренасян по въздуха шум при различни строителни конструкции очевидно показват, че плочите Knauf Diamant и по този критерий са по-добро решение в сравнение с гипскартонените плочи Knauf тип А. Преградна стена с двустранна и двуслойна обшивка при обща дебелина 125 mm, изпълнена със специалните еластични метални профили Knauf MW, има индекс на изолация Rw = 61 dB. Обръщаме внимание, че при този вариант лицевите плочи са закрепени към лежащите под тях чрез стоманени кламери, а не с винтове. За сравнение посочваме, че според действащите към момента у нас норми за вътрешни стени минималната стойност на този индекс трябва да бъде Rw = 40 dB, а за стените, ограждащи жилището – Rw = 57. Ще добавим още, че намаляване на индекса с 10 dB се възприема от човешкото ухо като намаляване на шума наполовина.

По-голямата плътност и здравина на плочите Knauf Diamant позволяват изграждане на преградни стени и тавани с повишена пожарозащита, което е още едно достойнство на този материал.

За по-лесно ориентиране в размерите и основното приложения на предлаганите у нас плочи Knauf Diamant, те са обобщени в илюстрация. Абревиатурите, използвани за обозначаване на профила на дългите кантове на плочите, означат:

» AFK – специално оформление на канта, създадено за улеснено монтиране на плочите по дължина една над друга. Кантът е скосен под ъгъл, а ръбът му е заоблен.

» HRK – заоблени кантове без скосяване

» HRAK – заоблени кантове със скосяване към ръба

Късите страни на плочите имат право отсечен кант (SK).

Формата на кантовете на плочите има отношение към запълването на фугите между тях и завършващата повърхностна обработка на обшивката, за което подробно може да прочетете тук.

9

Две от новите плочи привличат по-силно, поне нашето, внимание. Knauf 20 Paneel, с дебелина 20 mm и широчина 625 mm, са пригодени за монтиране по дължината си (в легнало положение). Тя е проектирана специално за изграждане на преградни стени, стенни и таванни обшивки в подпокривното пространство, което често има наклонен таван и нисък надзид при външните стени. Те имат специално оформен профил на дългите кантове, който улеснява монтирането на всяка следваща плоча, защото кантът й се подпъхва плътно и се захваща зад канта на лежащата под нея.

Плочите Diamant 1Mann са по-малки, което ги прави удобни за работа и от сам човек, пардон – мъж. Размерите им са особено подходящи за изпълнение на облицовки и преградни стени в тесни и малки помещения, в пространства с повече чупки. Произвеждат се в две дебелини (10 mm и 12,5 mm), като теглото им е не би затруднило сам човек – 15,60 и 19,20 kg.

Плочите Knauf Diamant се монтират към носеща конструкция, изградена с метални профили на Knauf или дървени летви (бичмета). За всеки конкретен случай има подробно разработена техническа документация.

Плочите се режат (чрез пречупване) и обработват със същите инструменти и лекота, както и плочите Knauf тип А. Монтират се към носещите метални профили със специални винтове Knauf LG. Както вече споменахме, за подобряване на звукоизолиращата способност на стената, при двуслойна обшивка външните плочи се закрепват към лежащите под тях със стоманени кламери.

11

Фугираната, шпаклована и грундирана обшивка може да се боядисва, върху нея да се лепят всякакви видове тапети, да се полагат тънкослойни изкуствени мазилки или облицовка с плочки.

В заключение плочите Knauf Diamant могат чудесно да заменят най-масово използваните при сухото строителство гипскартонени плочи Knauf тип А. Категорично по-подходящи са при изграждането на преградни стени и предстенни облицовки, подложени на високи, дори екстремни натоварвания, които биха повредили или разрушили обшивката с плочи Knauf тип А. Новите плочи осигуряват също значително по-добра огнезащита и звукоизолация, както и по-сигурно закрепване на окачени предмети.

Типични приложения на плочите Diamant са училищните помещения и коридори, спортни зали, болнични заведения, обществени сгради и др. Подходящи са за изграждане на „помещения в помещението“ по системата Knauf Cubo, както и при производството на сглобяеми къщи. Тези плочи имат своето място и в жилищното строителство, защото особено в детски стаи, коридори и други помещения с повишен риск от механични повреди, с тях се гарантира по-продължителната и безпроблемна експлоатация, по-редки ремонти.

При наличие на по-силен читателски интерес имаме готовност в следващи броеве да публикуваме и статии с подробно описание на най-често прилаганите конструктивни решения за изграждане на преградни стени и предстенни обшивки, включително с повишена звукоизолация, както и за изграждане на подпокривното пространство с плочи Knauf Diamant.

За повече информация посетете сайта на „Кнауф България“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото