В категории: 2023, Актуални статии, Брой 9-10/2023, Градина, Представяме ви

Дни на отворени врати 2023. „АНДРЕАС ШТИЛ” ЕООД – част II

Статията е продължение от НС 7-8/2023

 

Моторни коси

Акумулаторно задвижвани машини

Акумулаторната система АK бе представена от два модела: FSA 57 и FSA 60R, за които в списанието вече е писано.

Те принадлежат към групата леки машини, предназначени за косене на затревени площи в домашни градини със средни и по-големи площи. Косите удовлетворяват изискванията и на претенциозните домашни градинари. С тях може да се извършват дейности, близки до професионалното градинарство. Машините от тази система са съобразени както с вида, натоварването и продължителността на работа, характерни за домашната градина, така и с физическите възможности на градинаря любител.

Първи от тях, преди около 2 години, на пазара излиза моделът STIHL FSA 57. Той се доставя с глава за косене AutoCut C 3-2, чийто режещ инструмент са двата бързо въртящи се края на найлонова корда. Моделът е от типа „автоматични“ глави, които позволяват изключително бързо и лесно автоматично изтегляне на краищата на кордата след нейното прекъсване при удар в твърд предмет. Широчината на ивицата на косене е 280 mm.

Косата може да работи и с глава PolyCut 3-2, чийто режещ инструмент са два въртящи се с голяма скорост пластмасови ножа. Те режат бързо и чисто. Главата е подходяща за косене, както на ниско, така и на средно израсла трева. Тя се справя успешно и с плевели в ранен период на вегетация, чиито стъбла са още тънки и крехки.

STIHL FSA 60R е с около година по-млад на пазара модел. Съществената разлика в сравнение с предния е увеличената широчина на ивицата на косене – 350 mm. Моделът е окомплектован с глава за косене AutoCut C 6-2, а може да се използва и с PolyCut 6-2. Машината има и някои технически решения, които допълнително улесняват работата: електродвигателят задвижва директно режещия инструмент, налично е безстепенно регулиране на честотата на въртене и др.

Професионалната серия акумулаторни коси бе представена от модела STIHL FSА 90. При появата си на пазара преди близо три години тази моторна коса пое лидерската палма по мощност и производителност. Тя е създадена за поддържане на големи тревни площи. Незаменима е при използване на места, където работата с шумни, задвижвани с двигател с вътрешно горене машини, е недопустима. При работа с глава с корда широчината на косене е 380 mm. Стандартно се доставя с глава за косене AutoCut 25-2 или стоманен двулистен нож за косене GrassCut, с дължина 260 mm. Арсеналът от режещи инструменти, с които машината може да работи включва още главите за косене DuroCut 20-2 (с две отделни парчета корда), автоматичната SuperCut 20-2 както и с ножове с 2 и 4 режещи ръба и 8 зъба.

Този набор от режещи инструменти, в съчетание с мощния безчетков електродвигател, позволяват косата FSA 90 да се справя с лекота в широк диапазон от видове растителност – от крехка култивирана градинска трева, до дива растителност с жилави и дебели стъбла.

Ще добавим още, че моделът STIHL FSА 90 далеч не е най-мощната моторна коса в акумулаторната серия AP. Тя включва и един необичаен инструмент – акумулаторната ротационна ножица за плевели STIHL RGA 140. Той е предназначен за премахване чрез изрязване на бурени, диви треви и друга растителност с жилави стъбла. Тясната му специализация е почистване от нежелана растителност на терени и специфични места, където използването на класически моторни коси и храсторези е проблематично, често и рисковано начинание.

 

Машини с бензинов двигател

Тази група бе представена от моделите FS 261, FS 361 C-EM, FS 411 C-EM, FS 491 C-EM и FS 561 C-EM.

Моделът FS 261 досега не е представян в „Направи сам“. Той принадлежи на подгрупата мощни моторни коси, които „Андреас Штил“ ЕООД към момента предлага на нашия пазар. Тя обхваща общо осем модела – от FS 70 C-E с широчина на ивицата на косене 420 mm, до FS 261, чиято максимална широчина на косене е 520 mm. Тези величини са валидни при косене с глава с корда.

Този модел е най-мощен и производителен в групата, поради което е предпочитан за професионална работа при косене на неравни терени с голяма площ. Стандартно той е окомплектован с нож за гъсталак STIHL 300-3, който е подходящият инструмент за лесно и бързо премахване на гъсталаци от леторасти, храсталаци, жилави бурени и друга подобна растителност.

Останалите четири модела са представители на изцяло обновената през 2022 г. гама мощни храсторези, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага у нас.

Храсторезите са върховата, професионална група сред моторните коси. Те се отличават по своята мощност и възможности да режат с лекота гъсти, жилави, диворастящи треви и бурени, трънаци и гъсти храсталаци, леторасти, дори и тънкостеблени дръвчета. Режещият инструмент за тези цели е стоманен нож за косене или различни по изпълнение циркулярни дискове.

С мощност от 2,8 kW моделът STIHL FS 561 C-EM е най-мощният храсторез, произвеждан към момента от STIHL. При максимална широчина на косене с найлонова корда – 560 mm, той е световен лидер по този показател.

 

Четириколесни моторни косачки

Косачки с акумулаторно задвижване

Косачки от акумулаторната система АК

Това са машини, предназначени предимно за работа в домашната градина. От общо петте модела, които към момента предлага „Андреас Штил“ ЕООД, на срещата с дилърите бяха представени и демонстрирани три машини – RMA 248, RMA 239, RMA 239 C. Моделът RMA 248 вече две години убедително представя марката на пазара в своя клас. Той води класацията по технически характеристики и експлоатационни параметри: широчина на косене 46 cm, височина на косене 25 – 75 mm, вместимост на коша за събиране на тревата – 55 l. Косачката е предназначена за косене на тревни площи с големина до около 250 m² (с едно зареждане на батерията АК 30).

Последна новост със септемврийска дата в групата акумулаторни косачки от системата AK е моделът RMA 239 и неговата разновидност RMA 239 C. Разликата между тях е в ръкохватката, която при втория е от типа „моноръкохватка”.

С широчина на косене 37 cm, леки и маневрени, новите косачки са идеалната машина за лесното, бързо и качествено косене на средно големи тревни площи.

Изработеното от полимерни материали тяло на машината е едновременно здраво и леко. Оптимизираният режещ профил на ротационния нож спомага за повишаване на производителността на работа, съчетана с по-малък разход на електроенергия от батерията. Височината на косене се регулира централно на пет степени в границите от 30 до 70 mm. Кошът за събиране на тревата е конструиран така, че изпразването му да става лесно и бързо. Транспортирането и съхраняването на машината са също в максимална степен улеснени, защото при сгънато положение на водещата ръкохватка, тя заема минималното възможно място.

 

Косачки от акумулаторната система АP

Класът косачки за професионална употреба бе представен на срещата с моделите RMA 253, RMA 448 VC и RMA 765V. Сред тях се откроява косачката RMA 765V. В списанието машината е представена накратко в обзорна статия с други открояващи се нови продукти на STIHL.

За нея бе специално подчертано, че създаването й е открояващо се постижение в развитието на системата AP на STIHL, позволяващо професионалното поддържане на паркове и други големи тревни площи. Широчината на косене на машината е 63 cm, докато, до нейното появяване, най-доброто постижение при предлаганите от тази система косачки е 46 cm (RMA 448 TC). С батерия AP 300 машината може да окоси около 350 m² с едно зареждане. Батерията AP 500 S позволява окосяване на около 480 m².

 

Косачки с бензиново задвижване

Тази група косачки бе представена с модела RM 655 RS. Този модел се предлага в три разновидности, които, заедно с RM 650 T, оформят групата косачки, известна още като серия 6 – машини предназначени за косене на големи площи, създадени да отговарят на най-високите изисквания, както ги определя производителят им. Три модела от серия 6, включително RM 655 V и RM 655 VS са представени в „Направи сам“. По своите основни технически параметри и експлоатационни характеристики моделът RM 655 RS не се различава от другите. Трите машини са подходящи за косене на тревни площи до 2500 m², широчината на косене е 53 cm. По височината на косене те почти не се различават.

Двигателят им е Kohler Serie HD 775 OHV SC. При RM 655 RS двигателят е с работен обем 179 cm³ и номинална мощност 2,9 kW. Най-съществената отлика на STIHL RM 655 RS в сравнение с останалите модели, е, че вместо втора двойка колела, на задната ос е монтиран специален валяк, изработен от неръждаема стомана. Той заглажда окосената трева по посока на движението и така се постига популярният английски дизайн на ивици на окосената площ. Машината има и ред други усъвършенствания, като специален съединител, който изключва въртенето на ножа при работещ двигател. Това позволява придвижване на машината и изпразване на коша (с обем 70 l) да става без гасене на двигателя.

 

Трактор за косене

С това понятие е възприето да се наричат големите самоходни косачки за трева. Те наподобяват малък трактор, който се движи на собствен ход, а работещият седи на удобна седалка и го управлява посредством волан и педали. От четирите трактора за косене, които се предлагат към момента, в списанието е представен само модела RT 4082. Пред дилърите на „Андреас Штил“ ЕООД бе демонстриран най-мощният и производителен модел RT 6127 ZL. Възможностите му са впечатляващи. Широчината на косене е 125 cm, а височината на косене – от 30 до 110 mm. Обемът на коша за събиране на тревата е 350 l. Машината е подходяща за косене на паркови площи до 10 000 m².

 

Бележка на редакцията

С двете статии, посветени на тазгодишната традиционна проява „Дни на отворени врати 2023” на АНДРЕАС ШТИЛ ЕООД, се опитахме значително да разширим и обогатим традиционното в такива случаи репортажно отразяване на проявата. Да представим по-подробно водещите към момента, категорично доказали се на пазара машини, както и новите модели, които претендират да заемат поредните водещи позиции.

Богатата продуктова гама на STIHL прави задачата необхватна, а непрестанното й обновяване и развитие, непосилна. Затова фокусирахме вниманието си върху моторните триони, сегмент, в който от 1971 г. STIHL е неизменен световен лидер, както и върху моторните коси.

За следващите новини, технологични и производствени новости, изнесени по време на „Международния ден на медиите 2023“, проведен на 13 септември т.г във Вайблинген, ще може да прочетете в следващия брой на списанието.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото