В категории: Брой 1-2/2011, Представяме ви

125 години Bosch – „Техника за живота”

2011 е юбилейна година за една от най-известните и утвърдени компании в света – групата Robert Bosch. Марката Bosch се свързвана неизменно с развитието на техническия прогрес в редица, с първостепенна важност за съвременната цивилизация, направления, с това, че е дала на света множество ключови разработки. Тя е синоним на откривателство, новаторство и безапелационно качество. Всичко това е Bosch.

При това празникът е двоен – 125 години от основаването на компанията и 150 години от рождението на нейния основател – Роберт Бош. От отварянето на страната ни към световните производители през 1989 г. насам, и особено след откриването през 1994 г. на представителството на Bosch в България, едва ли ще се намери брой на „Направи сам”, в който да не сме представяли нови модели на професионални и любителски електроинструменти с марката Bosch. Периодично сме информирали читателите на списанието за поредното знаменателно събитие в историята на немската компания, като например 60-годишнината от създаването на първия в света прободен трион , 75-годишнината на първия в света електро-пневматичен къртач , за най-продаваната в света акумулаторна миниотвертка IXO , която отдавна счупи всички световни рекорди с над 10 млн. продажби към днешна дата, за премиерата на редица нови, непознати до този момент електроинструменти. Въпреки близо 20-годишния ни опит в популяризирането на електроинструментите на Bosch, подготовката на кратък обзор за дейността на компанията от нейното създаване досега се оказа непосилна задача, защото ръчните електроинструменти, така широко застъпени в „Направи сам”, са само един сегмент в обширното поле на производствената дейност на компанията. Двойният юбилей е подходящ повод да се опитаме да хвърлим малко повече светлина върху историята и цялостната й дейност.

Както при всички фамилни фирми и тук здравата основа е поставена от човек с изключителни качества, далеч надрасъл своето време – Роберт Бош. Той е роден през 1861 г. в Албек в близост до град Улм. Завършва земния си път на 80 годишна възраст през 1942 г. Младият Роберт Бош получава образование по фина механика в родния си град, слушател е в Техническия университет в Щутгарт, стажува в САЩ, включително в компанията Edison Machine Works, работи кратко време в Siemens Brothers във Великобритания. Събрал разностранен опит и идеи на 15.11.1886 г. той открива в Щутгарт своята „Работилница за фина механика и електротехника”, от която започва историята на днешната група Bosch.

От магнетното запалване до съвременните хибридни и с изцяло електрическо задвижване автомобили

Ключов момент за бъдещите успехи е създадената от него през 1897 г. за пръв път в света нисковолтова магнетна запалителна система за стационарен газов двигател с вътрешно горене. През 1901 г. Роберт Бош открива и първата си фабрика в Щутгарт с 45 работника. Година по-късно, през 1902 г., фабриката на Bosch пуска на пазара високоволтова магнетна система със запалителна свещ за двигатели с вътрешно горене.

Разработването на магнетното запалване за автомобилни двигатели поставя началото на дълга поредица от иновативни решения, много от които са новост с решаващо значение – в случая за развитието на автомобилното производство. Това открива за Bosch пътя не само към местния и европейския пазари, но и към всички водещи световни производители на автомобили, за които бързо се утвърждава като един от ключовите доставчици на системи и елементи. Редица от системите, без които не може да си представим съвременния автомобил, са тръгнали от заводите на Bosch. Така например през 1913 г. е създадена цялостна система за светлините на автомобила (Bosch светлини), захранвана от електрогенератор и акумулаторна батерия. Следват нови иновативни решения за автомобилостроенето: електрически стартер, клаксон, задвижвани от електродвигател стъклочистачки, сервоусилвател на спирачната система, механични пътепоказалци за посоката на завиване и др. През 1921 г. започва изграждането на широка мрежа от търговски представителства и сервизи за ремонт на електроинсталацията на автомобилите, която постепенно обхваща целия свят.

Повратен пункт за автомобилостроенето е създадената от Bosch и за пръв път внедрена в товарен автомобил през 1927 г. помпа за впръскване под високо налягане на горивото при дизелов двигател, а през 1936 г. започва вграждането на такава помпа и в леки автомобили. Системата за принудително впръскване на горивото при бензинови двигатели е внедрена от Bosch за пръв път през 1951 г., като дебютира в автомобил с двутактов двигател. Три години по-късно тя е усъвършенствана до степен да бъде монтирана в станалия легендарен модел Mercedes Benz 300 L.

Bosch дава своя голям принос за навлизането на полупроводниковата електроника в управлението на автомобила. „Първата лястовица” е произведеното през 1958 г. електронно реле-регулатор за електроинсталацията, а през 1967 г. Bosch създава първата произвеждана в голяма серия електронно управлявана система (Jetronic) за впръскване на горивото при бензинови двигатели. За да посрещне потребностите от висококачествени електронни системи за бързо ориентиращото се в тази посока модерно автомобилостроене, през 1970 г. Bosch построява нов завод в близост до Щутгарт. Сред най-иновативните решения се нареждат контролът на състава на изгорелите газове чрез ламбда-сондата към катализатора (1976 г.), системата за предотвратяване блокирането на колелата (ABS), системата за стабилизиране на поведението на автомобила при екстремни условия (ESP, 1995 г.). Всички тези и други системи, без които не може да си представим съвременния автомобил, не биха били възможни без произвежданите в заводите на Bosch специализирани електронни елементи. Изследователските и развойни звена на компанията са водещи в разработването на нови, все по-усъвършенствани електронни системи, а за укрепване на позициите си на световен доставчик на такива елементи и системи през 2010 г. Bosch открива свръхмодерна фабрика за полупроводникови елементи, за която прави и най-голямата инвестиция в своята 125-годишна история – 600 млн. евро.

Системите на Bosch имат голям дял за намаляването на разхода на гориво и изхвърляните от двигателите с вътрешно горене вредни вещества в околното пространство. Вниманието и усилията през последните години са насочени към създаването и усъвършенстването на хибридните технологии, както и на създаването на изцяло задвижвани с електроенергия автомобили. Това несъмнено е бъдещето и за неговото реализиране само през 2009 г. Bosch са инвестирали около 3 млрд. евро за научно-изследователски разработки. Така например серийно произвежданите от средата на миналата година хибридни модели на Volkswagen Touareg и Porsche Cayenne S са снабдени с произведена от Bosch паралелна пълнохибридна система на задвижване.

Следвайки зададената от Роберт Бош през 1987 г. посока и днес направлението „Автомобилно оборудване” продължава да бъде водещото в дейността на компанията. Към днешна дата компанията разполага с 125 производствени звена в 28 държави с 165 000 служители, които работят в автомобилния сектор.

Eлектроинструменти

Това е направлението, с което не само читателите на списанието, но и преобладаващата част от хората най-често свързват с марката Bosch. Първата изява на фирмата в сектора на ръчните електроинструменти е произведената през 1928 г. електрическа машинка за подстригване, но само четири години по-късно, през 1932 г., Bosch вече произвежда първия перфоратор в света. Десетилетия по-късно компанията е водещ световен производител на професионални и любителски електроинструменти и принадлежности за тях. В това може лесно да се увери всеки, като се запознае с публикуваните досега на сайта на „Направи сам” 92 статии за продукти на Bosch. При това са обхванати само статиите, отпечатани в списанието през последните 5 години. Няма да се впускаме в подробности, защото няма по-добро представяне на изключително богатата палитра от професионални и любителски електроинструменти от това да кликнете върху логото на Bosch на началната страница на сайта. Да не пропуснем и богатата палитра машини за работа в градинатаТрябва да подчертаем, че немалко от широко използваните днес електроинструменти са пуснати на пазара за пръв път именно от Bosch (линк 5-6/2009 Clio). Практика, която продължава и днес.

Компанията работи особено активно и ползотворно в областта на усъвършенстване на литиево-йонната технология, за създаването на все по-качествени, мощни и дълготрайни акумулаторни батерии, на все повече и по-производителни електроинструменти, захранвани от тях.

За мащаба на развойната и производствена дейност на Bosch в това направление говори и фактът, че само през 2009 г. компанията е пуснала на пазара 120 нови модела електроинструменти.

Енергоспестяващи отоплителни котли и системи за подгряване на вода за битови цели

Това е друго актуално направление в производствената програма на компанията, в което тя също има дългогодишни традиции и заема водещи позиции в редица държави. Направлението „Термотехника” на Bosch работи много успешно от 1932 г., като за изминалите близо 70 години си е изградило реномето на разработчик и производител на висококачествени отоплителни котли и бойлери за подгряване на вода, работещи с различни енергийни източници, предимно газ, за домакинствата, а така също за промишлени и големи обществени потребители. Изследователската и конструкторската дейност през последните години е насочено основно към създаване на все по-ефективни термопомпени инсталации, системи за оползотворяване на слънчевата енергия за отоплителни цели, а също така и за директно производство на електроенергия. Представа за част от продуктите от направлението „Термотехника”, които се предлагат в България дават и статиите „Продуктите Junkers вече се предлагат с марката Bosch“ и „Отоплителни котли с твърдо гориво

Домакинска техника

Bosch е утвърдена марка и в сектора на т.нар. бяла домакинска техника. През 1933 г. пуска на пазара първия си хладилник, а през петдесетте години на миналия век се добавят редица нови машини; практически всичко, с което е обзаведена модерната кухня и домакинство – съдомиялни машини, нагревателни уреди, перални и др. Тази техника също бележи едно от най-високите за дадения момент технически нива. Така например съдомиялната машина Zeolith, използваща нов метод за рекупериране на топлината енергия, е отличена през 2010 г. от ресорното министерство на Германия с награда за иновативни постижения в климатичната техника и опазването на околната среда.

Все по-голям успех отбелязват и различните

системи за сигурност

разработка и производство на Bosch. Това направление също е представено в нашата страна. Предлагат се различни системи за сигурност и охрана, за контрол на нежелания достъп и видеонаблюдение, системи за пожароизвестяване, конферентни системи – всички с предимно професионално предназначение, включително за банковия сектор. Обширната гама от термосензори за движение (PIR), IP видеокамери, видеозаписващи устройства (DVR), сензори за пожароизвестняване и други елементи позволяват конфигуриране на оптималната система за сигурност за дадения обект.

Изброените производствени направления не изчерпват сферите на дейност на компанията, като за пълнота ще споменем още, че Bosch е голям производител на разнообразна техника за индустриалното производство – от роботизирани системи и вотоволтаични инсталации до опаковъчни машини.

Отделните производства са групирани в три основни направления: „Автомобилно оборудване”, „Индустриална техника” и „Потребителски стоки и сградна техника”. Всички те създават „Техника за живота”, който е възприетият от Bosch водещ девиз.

* * *

Групата Bosch е мощно развита международна компания, чието присъствие в редица държави има над и около 100-годишна история – САЩ, Китай, Япония, Португалия и Финландия. Това също е плод на прозорливостта на основателя Роберт Бош и насоките, които е заложил трайно за бъдещото развитие на компанията.

Днес групата има над 300 дъщерни дружества и регионални компании в над 60 страни с над 280 000 служители и работници. Нейната търговска мрежа обхваща 150 държави. За 2009 г., макар и в условията на световната финансова и икономическа криза, групата Bosch е постигнала 38,2 млрд. евро оборот. Прогнозните резултати за също така кризисната 2010 година сочат около 46 млрд. евро оборот. Иначе казано, за Bosch световна криза изглежда че няма!

Тези изключителни успехи не биха били възможни без мащабната научно-изследователска и развойна дейност, в която Bosch инвестира годишно около 3,6 млрд. евро (т.е. около 10% от приходите си). С тази дейност се занимават около 33 000 висококвалифицирани специалисти. В резултат на всичко това Bosch подава годишно над 3800 заявки за издаване на патент.

За пръв път групата Bosch е представена в България през 1911 г. чрез фирмата Arié. През 1984 г. основава дъщерното си дружество Роберт Бош ЕООД.

По случай двойния си юбилей Bosch откри специален сайт, на който може да се намери изобилна информация за историята, настоящето и бъдещето на компанията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2011, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото