В категории: Брой 11/2006, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство, Хидроизолация

Облицовка на басейн

Хидроизолация на бетонни конструкции, подове и стени

От началото на годината досега публикувахме поредица статии с подробни описания на технологията и особеностите при облицоване и настилане с различни видове плочки върху:

» Плочи от гипсфазер, гипсокартон, мазилки на гипсова основа – НС 1-2/2006

» Стени от блокчета газобетон YTONG или силикатни тухли – НС 1-2/2006

» Панели от твърд пенопласт (XPS) – НС 1-2/2006

» Стара облицовка от плочки – НС 3-4/2006

» Стени от пресен бетон – НС 3-4/2006

» Варо-циментопясъчни мазилки – НС 3-4/2006

» Анхидридни материали – НС 5-6/2006

» Подова отоплителна система – НС 5-6/2006

» Плочи от дървесни частици и дюшеме – НС 5-6/2006

» Циментова замазка – НС 7-8/2006

» Тераси и балкони на открито – НС 9-10/2006.

Специално внимание бе обърнато на особеностите при лепене на плочите от гранитогрес и естествен камък.

В този брой завършваме поредицата, поне за тази година, защото на пазара неминуемо ще се появяват все нови и нови материали, и за тях отново ще информираме читателите си. Избрахме една по-екзотична тема – облицоването на плувен басейн. Правим го с ясното съзнание, че този проблем не е от първостепенна важност за преобладаващата част от читателите на списанието. Същевременно все повече хора имат възможността и желанието да изградят в двора си малък басейн, в който да се разхлаждат през горещите летни дни или след престой в домашната сауна. Не случайно няма строително изложение, на което да не се предлагат по няколко конструкции на сглобяеми басейни. При същата големина по-евтино решение може да се окаже класическа конструкция на вкопан в почвата басейн, отлят от бетон и облицован с плочки. При това той има многократно по-дълъг експлоатационен период от сглобяемите, които са с PVC фолио. Не на последно място стационарният басейн не изисква ежегодно сглобяване и последващо демонтиране, при което възниква и проблемът за съхраняването на частите му през месеците, когато не се използва.

Макар че описва строителството на басейн, статията представлява интерес за много по-широк кръг от читатели, защото в нея са описани технологии за направа на водоплътен бетон и водоплътни циментови замазки за защита на бетонни конструкции (резервоари, подове и стени на помещения в досег с почвата), които сигурно възпрепятстват просмукването на вода или подпочвена влага.

Построяването на стационарен басейн е доста трудоемка задача, но при наличието на лесен достъп до съвременна изкопна и друга строителна техника, нейното решение не е нито толкова трудно, нито особено скъпо.

Тук няма да обсъждаме формата и големината на басейна. Първото е въпрос преди всичко на лично предпочитание, а второто опира повече до финансовите възможности и целесъобразност. Колкото басейнът е по-голям, толкова по-здрава трябва да бъде стоманобетонната конструкция, бързо нарастват и експлоатационните разходи за вода, за нейното затопляне и очистване. При всяко положение бетонната конструкция трябва да бъде оразмерена от строителен инженер, защото армировката ù, като всяка друга носеща армировка, е задача, която не допуска любителски подход.

Най-общо казано, на дъното на изкопа се отлива стоманобетонен фундамент, прави се кофраж и в него се отлива т.нар. чаша на басейна (бяла вана). Стените и дъното ù също се армират. Препоръчително е тя да бъде излята наведнъж, а не на части. Така може да се постигне по-сигурна водоплътност. Даже малък басейн с размери 3х3х1,5 m тежи над 15 тона, което си е доста сериозен товар. Ако басейнът се вгражда в къща, това трябва да се предвиди в проекта, и да стане по време на строителството. При вече съществуваща къща басейнът може да се направи на открито в двора, или пък за него да се сглоби специална дървена пристройка.

Желателно е чашата да се излее от специален водоплътен бетон, като сместа се обезвъздушава и уплътнява с иглен вибратор. След като бъде отлята, е необходимо да се изчака стандартното за набиране на якост време – 28 дни.

С това грубата част на работата е свършена и може да си дойдем на думата – как се направи облицовката на басейна. Предварително обаче трябва правилно да се подготви основата.

Облицовка с плочки

Когато чашата е отлята от водоплътен бетон и стените и подът са равни, специална допълнителна обработка не е необходима. За придаване на водоплътност на бетона при неговото разбъркване се използват специални прахообразни или течни добавки. Много добри резултати се получават при използване на добавките CC 92 и CC 93 на Ceresit. В случая марката е достатъчна гаранция, защото именно Ceresit е първият в света производител, създал преди повече от 100 години специални небитумни добавки за придаване на водоплътност на бетона. CC 92 и CC 93 се използват и за направа на водоплътни циментови замазки, а също и за придаване на водоплътност на различни мазилки, разположени на открито или закрито. Те затварят порите и ограничават капилярното просмукване на водата, придават водоотблъскващи свойства на бетона, освен това правят сместа по-пластична и тя по-лесно и по-пълно, без шупли, запълва сложни по форма кофражни кухини.

CC 92 е прахообразен материал, който се размесва с цимента в съотношение 1:50 тегловни части. Това ще рече, че към една торба цимент от 25 kg се добавя 0,5 kg СС 92. След като сместа стане еднородна, се добавят и разбъркват на сухо пясъкът и чакълът. След това се сипва и вода, докато разтворът стане с необходимата гъстота. За получаване на водоплътен бетон марката му не бива да бъда по-ниска от В25. За целта при големина на чакъла до 32 mm в 1 m³ бетон се влагат не по-малко от 350 kg цимент, а при големина на зърната до 16 mm количеството на цимента се увеличава до 400 kg/m³. Излятата бетонна конструкция се поддържа влажна в продължение на месец, докато бетонът набере крайната си якост.

За приготвяне на водоплътна циментова замазка 1 обемна част цимент се смесва с 3 обемни части пясък с големина на зърното 0-8 mm и необходимото количество CC 92 (1:50 т.ч. спрямо цимента), като се разбъркват на сухо. След това се добавя водата и се бърка до получаване на разтвор с необходимата консистенция. За по-добро сцепление между слоя замазка и основата се препоръчва по-напред да се положи тънък контактен слой от разтвора, в който предварително е добавен и препаратът Ceresit CC 81. Разходът на CC 92 е 7–8 kg/m³ за приготвяне на водоплътен бетон и 100 g/m² на 1 cm дебелина за замазки или мазилки.

Препаратът CC 93 има същото приложение, но е във вид на течност. Разбърква се в съотношение 1:25 или 1:30 обемни части с водата за приготвяне на разтвора за циментовата замазка или мазилката. За водоплътен бетон във водата се добавя 0,5 l CC 93 на една торба цимент (25 kg). Съответно за приготвяне на бетон разходната норма е 7–8 l/m³, а за замазки и мазилки – 0,1 l/m² за всеки сантиметър дебелина на пласта.

Ако чашата на басейна е отлята от обикновен, а не от водоплътен бетон, тя трябва да се измаже със специален хидроизолиращ разтвор, приготвен от CR 65. Той може да се нанася върху хоризонтални и вертикални повърхности. Освен за изолация на басейни и резервоари за вода, се използва и за защита откъм вътрешната страна на стените и пода в приземни и подземни помещения срещу проникване на влага от почвата. Бетонът, върху който се прави хидроизолиращата замазка, трябва да е на възраст над 3 месеца.

Материалът CR 65 се доставя във вид на суха смес в торби с тегло 25 или 12,5 kg. Преди употреба се разбърква с вода в съотношение 1:3 (5,5 l вода на 25 kg цимент). Така приготвения разтвор е подходящ за шпакловка. За нанасяне с четка се приготвя по-рядък разтвор, като количеството на водата се увеличава на 6,5 l за същото количество CR 65. Основата трябва да бъде без пукнатини, по нея да няма замърсявания като мазнини и смазочни масла. При наличие на пукнатини с широчина над 0,5 mm те предварително се разширяват и запълват с разтвор на CX 5. Ъглите между дъното и стените на басейна се оформят с CT 23, като разтворът се оформя и заглажда със специална мистрия или друг инструмент с обла форма, за да се получи плавен със закръгление преход с радиус, не по-малък от 3 cm.

Хидроизолиращата замазка се полага на два слоя, като се спазва правилото „мокро върху мокро“, т.е. следващият слой се нанася, докато предният е все още влажен. Първият се прави с по-рядък разтвор, който се нанася с четка. След около 6 часа се полага и вторият пласт във вид на шпакловка. Ако по някаква причина се наложи прекъсване, по-дълго от 12 часа, в разтвора за втория пласт се добавя адхезионната съставка CC 81. Тя се разтваря във водата за приготвяне на разтвора в съотношение 1:2 обемни части.

Дебелината на замазката зависи от целите, за които се използва. За защита срещу проникване на подпочвена влага е достатъчна дебелина 2 mm, за изолация на резервоари и басейни с максимална дълбочина 5 m дебелината на замазката е 3 mm. Максималната дебелина на замазката не бива да надхвърля 5 mm. Съответно на тези дебелини разходът на разтвор е около 3 kg/m², 5 kg/m², 8 kg/m².

Така направената хидроизолираща замазка се поддържа поне 24 часа влажна чрез покриване с рогозки и периодично пръскане с вода. Върху нея може да се стъпва след 2 денонощия. Облицовката с плочки се прави в интервала от 3 до 7 дни след полагането на замазката.

Има и трети вариант за хидроизолиране на чашата на басейна, когато не е отлята от водоплътен бетон. Най-напред добре почистената основа се грундира с епоксидния запазващ еластичността си и след втвърдяване грунд CE 50 и веднага се посипва с добре подсушен (на огън) чист кварцов пясък с едрина 0,2–0,6 mm. Не бива да се използва по-едър пясък, като най-големите песъчинки трябва да заемат до 1/3 от слоя грунд.

Грундът е двукомпонентен, като втвърдителят се добавя непосредствено преди употребата му. Сместа се разбърква с електрически миксер при честота на въртене на бъркалката 400 min–1, а количеството трябва да може да се изразходва за 30 min. Нанася се с четка или валяк. След втвърдяването му, за което са потребни около 6 часа, останалият несвързан пясък се измита старателно. Разходът на грунд е около 0,3 kg/m².

Върху така подготвената основа се нанася хидроизолиращият слой CE 49. Когато това се извърши в интервала 1–3 денонощия след нанасяне на грунда, необходимостта от посипване с пясък отпада.

Ceresit CE 49 е двукомпонентен материал със свързващо вещество епоксидни смоли, който създава отлична хидроизолация, устойчива и на въздействието на киселини и основи. Използва се за изолация на основата в бани, тоалетни, басейни и резервоари с максимална височина на водния стълб 10 m, на балкони и тераси, както и при редица помещения с промишлено предназначение. Не се препоръчва използването му за дълготрайна защита на подове и стени, през които влагата прониква отвън.

Материалът се приготвя чрез добавяне и размесване на втвърдителя в количество, което може да се изразходва за 45 min. Пълното втвърдяване настъпва след 16 часа. Представлява гъст пастообразен разтвор, който се нанася с четка или валяк на поне два пласта, всеки с дебелина по около 1 mm. Вторият слой се нанася в интервала от 16 до 48 часа след първия.

За по-сигурно уплътняване на ъглите между пода и стените и между самите тях се използва специалната уплътняваща лента CL 52, която се полага така, че да покрие двустранно ъгъла. Лентата се поставя и притиска, докато потъне в първия слой, и изцяло се покрива с втория слой замазка. За допълнително уплътняване на отворите около тръби, сифони и ръкохватки за излизане от басейна се използват маншетите CL 53 и CL 54, а за ъглите, които образуват две стени с пода – CL 56.

Върху последния слой, докато е още пресен, се поръсва сух кварцов пясък. Това позволява да се пристъпи към залепване на плочите след по-продължителен период от време. Ако се използва лепило на епоксидна основа CU 22 и това се направи в рамките на 1–3 денонощия след нанасяне на последния слой хидроизолираща замазка, посипването с пясък не е необходимо. При лепене с алтернативно лепило, което не е на епоксидна основа (например лепилото CM 12), при всички случаи се поръсва пясък. Разходната норма на CЕ 49 e 1,3 kg/m³ за всеки милиметър дебелина на слоя.

При първите два варианта на подготовка на основата плочките се лепят с CM 17 по метода на тънкослойното лепене (работи се с маламашка с назъбване 6, 8 или 10 mm) или при средна дебелина на пласта (15 mm). Възможно е също така да се използват и лепилата CM 17, които след втвърдяване запазват известна еластичност. Когато основата е обработена с епоксидния CE 49, се използва епоксидното лепило CU 22 или като алтернатива CM 17, но с добавяне към него на емулсията CC 83. Това се прави, и когато лепилото се използва за лепене върху т.нар. критични основи – пресен или лек бетон, дървесни плочи, плочи от гипсфазер и др.

Сухата смес CM 17 се разбърква с вода според предписанието в количество, което може да бъде изразходвано в рамките на 2 часа. Когато лепилото е подготвено с добавка на CC 83, времето за работа се съкращава до 90 min.

Последната операция е фугирането на облицовката от плочки. За случая се използва пълнителят CE 43, подходящ за запълване на фуги с широчина от 1 до 20 mm. При лепене с епоксидно лепило фугирането се извършва с CE 47 (за стенни облицовки) и CE 48 (за пода). Препоръчва се тези материали да бъдат използвани и за фугиране в областта на водната повърхност и на местата, където се образуват вълни, докато за останалата част от басейна се използва CE 35.

За облицоване на басейни се използват специални порцеланови плочки, които имат ниско водопоглъщане (<3%), а повърхността им по-трудно задържа замърсявания и по-лесно се почиства. Специално за пода е препоръчително да се използват плочки с грапава повърхност, което намалява опасността от подхлъзване върху тях. Обикновените подови керамични плочки са порьозни и поради това не са подходящи за облицоване на басейни. На фигурите са дадени три детайла, които поясняват конструкцията на басейна. Басейн без облицовка

Вместо с облицовка от плочки за частни басейни, вътрешната му повърхност може да бъде трайно защитена с епоксидно покритие CF 34 Aquapox. В този случай подготовката на основата се извършва, както вече бе описано, с тази разлика, че пастообразният CR 65 се нанася на три слоя. След пълното им изсъхване, вместо плочки, се нанасят с четка или валяк три пласта CF 34 Aquapox. Това е епоксиден двукомпонентен материал, предназначен за сигурна и дълготрайна хидроизолация на басейни, резервоари, силози за съхраняване на зърно, гаражи, балкони и др.

Първият слой е грундиращ, за който се използва разреден с добавяне на 10–20% вода материал. Нанася се с късокосместа четка така, че да проникне добре, и да покрие всички грапавини върху основата. След 8 часа се нанася следващият, втори слой, а след още 24 часа и последният – трети. Последните два слоя може да се нанасят и с дългокосместа четка или валяк. Върху покритието може да се стъпва след 24 часа, а след 5 дни е напълно готово за експлоатация. Разходната норма е около 500 g/m².

Коментари и въпроси

3 Коментари към “Облицовка на басейн”

Михаил Павлов | септември 25th, 2011 at 6:32 pm

Здравейте,имам отлепени 12 плочки от стъклокерамика с размери 2,5×2,5 на различни места в басейна.С какво лепило да ги залепя,или вид силиконово лепило.Благодаря предварително за отговора ви.
„Направи сам“:
Здравейте,
За да сме напълно сигурни в отговора на въпроса Ви се обърнахме към специалистите на Хенкел България.
Тяхната препоръка за решаване на Вашия проблем е за залепване да се използва лепилото Ceresit CM 25.
За него може да прочете в статиите в НС 5-6/2009 и НС 7-8/2010.

Ставри Дуковски | май 20th, 2013 at 10:32 am

Интересувам се как и каква изолация следва да се направи на вече изграден бетонов бесейн с размери 12/5/1.6 м.
На този етап повърхностния слой (шпакловка и боя) е отлепен и ще се свали. Стените си остават на циментова мазилка, напукана. Пода е гоов съществуващ и напукан.
Предварително Ви благодаря за консултацията.

„Направи сам“:
В статията са описани материалите на Henkel (Ceresit), предназначени за хидроизолиране и облицовка на басейни с плочки.
Още информация по същата тема може да намерите и в други статии, публикувани в списание „Направи сам“, като:
https://napravisam.net/?p=5718
https://napravisam.net/?p=4944
При всеки от случаите стоманобетонната чаша на басейна (дъно и стени) трябва да има необходимата устойчивост на натиск, а повърхността й да бъде равна и здрава – без пукнатини, изкъртени места, да не се лющи.
Има и по-евтини решения, при които върху добре изпълнена хидроизолираща замазка, се нанася специална боя за басейни.
Оптималното решение би могло да се препоръча едва след оглед на място от специалист.

Сашо Диманов | септември 16th, 2013 at 9:05 pm

Уважаеми господа, моля за Вашата помощ по следния проблем! В двора на къщата си (краен квартал на гр. Перник) направих басейн от обикновен бетон (размери 5 м х 2,4 м х 1 м), наполовината вкопан в земята! Искам да се възползвам от процедурата по последна точка от Вашата статия, а именно „Басейн без облицовка“! Интересуват ме материалите SR 65, SR 90, SF 34 Aquapox, както и СПЕЦИАЛНАТА боя за басейн – къде мога да си ги закупя, какъв е разхода на материал за 1 кв. м., цени и технология на полагане на последните две? Може ли да се положи само специална боя вместо SF 34 Aquapox? Благодаря предварително за отговора!!!
„Направи сам“:
Повече за свойствата и приложението на хидроизолиращите материали Ceresit CR 65 и по-новия Ceresit CR 90 (кристализираща хидроизолационна смес за дълбочинна защита на бетона) може да прочетете тук.
От „Хенкел България“ ни информираха, че препаратът CF 34 Aquapox вече не се внася в България. Информацията за фирма-доставчик на търсените материали е предоставена на читателя.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото