В категории: 2013, Брой 9-10/2013, Градина, Представяме ви

STIHL и VIKING на техническото изложение Пловдив 2013

Stihl-Plovdiv1

Във времената на електронните комуникации и бързо реагиращите на всяка новост медии с техническа насоченост, едва ли някой очаква на изложения като техническия панаир в Пловдив да открие нечувана новост. Това отдавна не е така, както и фактът, че съхранилото се като най-голямо сред подобен род изложения в България, след падането на Берлинската стена престана да бъде „мострено“. И за щастие. Никой производител вече не чака да дойде краят на септември, за да представи най-новите си модели пред настоящи и потенциални клиенти. Панаирът е място за срещи и контакти, нещо в което интернет не може да замени личното общуване. Също така панаирът предоставя възможността, особено на производителите, да представят внимателно подбрана цялостна палитра от продукти, представящи неговото присъствие на националния ни пазар.

Такава очевидно бе и целта на тазгодишното участие на „Андреас Штил“ ЕООД на изложението в Пловдив. По традиция представителството на немския лидер в областта на техниката за работа в гората и градината се представя с експозиция, даваща цялостна представа за новите и актуални към момента машини и инструменти с марките STIHL и VIKING. Така посетителите лесно може да направят сравнение между моделите със сходни характеристики, някои от тях лично да изпробват, както и да получат консултация от специалистите на фирмата. В близост, също по традиция, бяха разположени павилионите и щандовете на фирми, които продават машините на STIHL и VIKING. В страната те са общо над 120 и представляват добре развита търговска и сервизна мрежа.

Като ловци на новости, естествено, таяхме и надеждата да открием непознат нам модел „долетял“ директно на панаира. Желанието ни се сбъдна два дена след неговото закриване, когато можахме да видим, пипнем и проучим първия току-що пристигнал у нас все още мострен образец на професионалния верижен трион MS 661 C-M – впечатляваща машина, на която посвещаваме отделна в броя. В „чувала“ с изненади на „Андреас Штил“ ЕООД открихме още няколко най-нови модели на STIHL, чието пускане на българския пазар е предстоящо и затова само ще ги споменем.

След представените на панаира машини, с изключение на две от градинските дробилки GE 420 и GE 150, нямаше открояващи се модели, за който да не сме написали и публикували в „Направи сам“ статия. Тази информационна пълнота се дължи на отличното дългогодишно сътрудничество на редакцията на списанието с „Андреас Штил“ ЕООД и неговия управител г-н Георги Драганов. Благодарение на това години наред съумяваме да информираме своевременно читателите на списанието ни за всяка новост с марките STIHL и VIKING.

2

Stihl-Plovdiv6

Стъпвайки на вече публикуваното в „Направи сам“, включително за най-новите модели, сега сме в състояние да направим едновременно и кратък, и задълбочен преглед на показаното и видяно в Пловдив. Благодарение на референции към съответните статии, читателят лесно може да навлезе в детайлите, които посетителят не би могъл да забележи и осмисли на място. Така ще бъдем по-полезни и за читателите, които не посетиха панаира.

Марката STIHL е силна във всяка една от дейностите, характерни за дърводобива, поддръжката и развитието на горите, както и за работата в градината – била тя с промишлено предназначение или домашна. Все пак името на фирмата се свързва най-тясно с ненадминатите й успехи в разработката и производството на моторни и електрически верижни триони. Дейност, на която г-н Андреас Щтил, останал в историята като „баща на моторния трион“, поставя основите през далечната 1926 г. От верижните триони бихме посочили моделите МS 150 TC-E, MS 291, MS 391, MS 170 (без катализатор, но отговарящ на нормите за ниво на съдържанието на вредни емисии в изгорелите газове), MSE 170, MSE190 и MSE 210.

За пръв път имахме възможността да вземем в ръка свръхлекия модел MS 150 T-CE. С тегло само 2,6 kg (без шина и верига) и мощност 1,4 к.с. (1 kW), този моторен трион е най-лекият в програмата на STIHL. В него са използвани редица технически решения, които улесняват работата и най-важното – правят я в максимална степен безопасна. Изключителните качества на тази машина са причина тя да бъде сочена като явление от световна величина сред верижните триони, предназначени за работа в короната на дърветата, както и за кастрене на клони. Дължината на рязане на триона е 25 cm, а гладкият срез го прави също така подходящ за резитба при оформяне на короната на овощни дървета. Този модел бе изложен заедно с другия представител в най-лекия клас – STIHL MS 192 T. Фактът, че вече няколко години той се задържа на пазара с ненамаляващ успех, също е достоверна атестация за неговите качества. STIHL MS 192 T тежи с 0,4 kg повече от своя най-лек събрат, но за сметка на това мощността му е 1,8 к.с. (1,3 kW), а дължината на рязане – 30 cm. Макар да са в един и същ клас, двете машини не се конкурират, а се допълват, така че потребителят може да избере по-подходящата за своите нужди. Като противоположност на тези две леки машини бихме посочили модела GS 461 – мощен верижен трион, който за разлика от останалите си събратя е специализиран за рязане на строителни материали. Докато другите режат дърво, моторният трион GS 461 с лекота прорязва отвори в строителни конструкции, изградени от керамични тухли, блокове от газобетон, бетон, каменинови тръби, естествен камък и др. Към момента на появата си преди около година този трион бе новост за световния пазар. Режещите звена на веригата са с диамантни зърна, а рязането се извършва при охлаждане с вода. Освен за строителни и строително-ремонтни дейности, тази машина е незаменима при извършване на спасителни дейности, при бедствени ситуации и др.

4

Макар тази година да не бяха изложени последните новости в семейството на акумулаторно захранваните инструменти, всеки от изложените и доказали се вече на пазара модели продължава да бъде новост, защото производителят им и преди година бе изпреварил своето време. Посетителите можеха да видят и да изпробват познатите от близо две години вече модели на STIHL: тримерът за косене на трева FSA 65, верижният трион MSA 160 C-BQ, ножиците за жив плет HSA 65 и HSA 85, въздушната „метла“ BGA 85. Две мнения няма, че бъдещето на захранваните с акумулаторни батерии машини за работа в градината не подлежи на съмнение. В подкрепа на това твърдение, че добавим, че „Андреас Штил“ ЕООД има готовност и в най-скоро време ще представи и пусне на пазара нова вълна от ръчни акумулаторно захранвани инструменти:

» Ножици за жив плет HSA66, HLA 65 и HLA 85

» Телескопичната кастрачка HTA 85

» Уред за брулене на маслини SPA 85

» Косите FSA 90 и FSA 90 R

Сред пръскачките за растителна защита на STIHL бихме откроили моделите SR 450 и SR 430. Те са мощни и производителни машини, предназначени за работа в големи овощни и зеленчукови градини, за обработване на лозя и други насаждения. Всеки от двата модела има обхват на разпръскване в хоризонтална посока 14,5 m, а обемът на резервоара е 14 l. За намаляване на усилията и умората при работа, машините се носят на гръб, като презраменните ремъци разпределят равномерно натоварването. Машините имат ефективна антивибрационна система, която силно намалява предаваните на тялото вибрации от двигателя. Разликата между двата модела е, че STIHL SR 430 е пригоден за разпръскване само на течни разтвори, докато STIHL SR 450 е универсална машина, която може да разпръсква както разтвори, така и прахообразни или гранулирани материали. За гамата пръскачки на STIHL може да прочетете и тук. Сред ръчните пръскачки за носене на гръб новост е моделът SG 31. В най-скоро време ще бъде пусната в продажба и моторната пръскачка SR 200, която е по-лека и по-евтина – качества, които ще й осигурят добър прием на нашия пазар.

5

Сред голямото семейство на моторните коси и храсторези бихме обърнали внимание на модела FS 240. Той е от най-новото тазгодишно поколение машини на STIHL. Машината попада в класа на мощните моторни коси. Предназначението й е косене на терени, които са недостъпни за класическите четири- или триколесни косачки. Пригодена е да коси градинска и диворастяща трева, всевъзможни бурени с жилави стъбла, тънкостеблени храсталаци, тръстики и др. С нея бързо и лесно се почистват обрасли с храсталаци, бурени и друга буйна растителност обширни площи с неравен терен и множество препятствия.

Сред водоструйните машини първенство по мощност и възможности държи моделът RE 163 Plus. И към момента той съхранява лидерската си позиция сред водоструйните машини на STIHL. Максималното налягане на водната струя е 150 bar, което може да се регулира плавно в диапазона от 10 bar до максималната му стойност. Това позволява машината да се използва за почистване както на деликатни, чувствителни към силата на водната струя материали, така и на силно замърсени каменни, бетонни и други настилки и зидове, на селскостопански машини, превозни средства и др. Машината се отличава не само с мощността си, но и с качествената, с голяма износоустойчивост помпа, системата за дозирано подаване на миещ препарат и редица други решения, които правят работата по-ефикасна и удобна.

Разбираемо, поради настъпването на есента и листопада от дърветата, вниманието на мнозина посетители привличаха двата ръчно преносими инструмента за почистване на градината, работещи с двигател с вътрешно горене. Единият от тях – STIHL BG 86-D, представлява въздушна метла, чиято мощна въздушна струя с лекота издухва и помита опадалите листа и другите дребни растителни отпадъци. Така лесно и бързо се почистват иначе недостъпни места, например около храсти и други насаждения. Те се насочват и събират на места, където да изгният или пък да бъдат лесно събрани, например с колесна косачка. Другият модел – STIHL SH 86-D, е универсална машина. Тя може да работи като метла, ала също и да засмуква листата подобно на мощна листосмукачка. При това въртящ се нож ги накълцва на ситно и така те се събират в преметнат през рамо сак (торба). Нарязаните на дребни късчета листа имат около 10 пъти по-малък обем спрямо първоначалната листна маса. Това позволява по-продължителна работа и събиране на десетократно повече листа между две изпразвания на сака. Освен това надробените листа се компостират по-лесно, по-бързо се превръщат в растителен тор.

6

На професионалните строители, и особено при ремонт на пътни настилки или прокарване на канали, се налага рязане на съществуващата настилка – била тя от бетон или асфалт. Специализирани и много успешни машини за тази тежка дейност са моторните ъглошлайфмашини на STIHL, които биват представяни на всяко изложение.

При експозицията машини на VIKING безспорно се открояваше самоходната косачка (райдер) MR 4082. Машината е предназначена за косене на площи до около 4000 m², като работещият се вози на комфортна седалка и единственото усилие е да управлява машината. Косачката може да работи и в режим на рекултивиране, т.е. вместо да се събира и след това изхвърля, нарязаната на ситни късчета окосена трева се разхвърля обратно, като по този начин се усвоява от корените на тревата под формата на естествен тор.

Повдигнати на стойки над терена бяха изложени три модела на колесни косачки, представители на най-новите попълнения в серия 2 – MB 253 T и в серия 4 – бензиновата MB 443 и електрическата ME 443.

Новото поколение мотофрези бе представено от модела VIKING HB 560. Семейството градински дробилки VIKING участва с три модела с електрическо задвижване – GE 420, GE 150 и GE 103.

7

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 9-10/2013, Градина, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото